Έκζεμα Άκρων Χειρών

IMG_1990
Είναι ένα σύνηθες, χρόνιο νόσημα που προκαλείται από διάφορες αιτίες. Συχνότερα εντοπίζεται στις γυναίκες και μπορεί να υπάρχει ατοπική προδιάθεση. Μπορεί να υπάρχει επαγγελματική ή άλλης μορφής έκθεση σε αλλεργιογόνα.
Οι ερεθιστικές χημικές ουσίες (όπως διαλύτες), η τριβή, ο κρύος αέρας και η ξηρή ατμόσφαιρα προκαλούν ερεθισμό του δέρματος. Το δέρμα είναι πολύ ξηρό, ρωγμώδες και επώδυνο. Μπορεί να συνυπάρχουν φυσαλίδες-ερύθημα-κνησμός.
Οι ξηρές, παχυσμένες, υπερκερατωσικές εκζεματώδεις πλάκες αντιμετωπίζονται δύσκολα. Η ψωρίαση πρέπει να συμπεριλαμβάνεται πάντα στη διαφορική διάγνωση του χρόνιου εκζέματος των άκρων χειρών. Σε περίπτωση που η φλεγμονή παρατηρείται στις κορυφές των δαχτύλων αποτελεί φτωχό προγνωστικό σημείο γιατί αυτή η μορφή εκζέματος αντιμετωπίζεται δύσκολα και μπορεί να επιμένει.
Αν η νόσος βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ο ασθενής μπορεί να αποφύγει την επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα,συχνά η πιθανότητα πλήρους ίασης είναι μεγάλη. Πρέπει να εντοπίζονται και να αποφεύγονται οι ερεθιστικοί παράγοντες(συχνό πλύσιμο χεριών-σαπούνια-απορρυπαντικά-διαλύτες-αντισηπτικά).
Τέλος αν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (γάντια βινυλίου) καθώς και η κατάλληλη αγωγή με τοπικά κορτικοστεροειδή,ο ασθενής θα δει ανακούφιση απ τις πρώτες κιόλας μέρες.